Alergen

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja )

Źródło tej strony | Kategorie: alergia alergeny

Alergeny są to wszystkie substancje, które wywołują stan nadmiernego pobudzenia układu immunologicznego, prowadzącego zazwyczaj do stanu zapalnego danej tkanki lub narządu.

Najczęściej są to substancje, cząsteczki białkowe, zwykle mikroskopijnej wielkości. Mogą być pochodzenia roślinnego (pyłki roślin) lub zwierzęcego (sierść zwierząt) oraz kurz, roztocza, pleśnie, grzyby, pierze, pokarmy oraz wszelkiego rodzaju inne substancje. Silnym alergenem jest również dym papierosowy.

Alergeny pokarmowe

Typowe alergeny pokarmowe to:

  • mleko i jego przetwory, np. sery
  • białko pszenicy (i wszystkie produkty je zawierające, których wyliczyć nie sposób)
  • cytrusy
  • jaja kurze (zamiast nich można jeść np. przepiórcze)
  • ryby
  • orzechy

Potencjalnie alergenem pokarmowym może być wszystko co jemy, szczególnie jeżeli jemy to systematycznie.

Zobacz też

  • Alergeny krzyżowe
Autor: Opublikowane w serwisie Atopowe.pl ; Licencja GNU Wolnej Dokumentacji, wersja 1.2, Listopad 2002