Nikiel jest jedynym alergenem kontaktowym, wyraźnie częściej uczulającym osoby obciążone atopią niż przeciętną populację.
U osób uczulonych na nikiel kontakt z intensywnymi promieniami słonecznymi częstokroć powoduje pogorszenie stanu skóry.
Siarczan niklu w przedmiotach codziennego użytku:
- biżuteria - białe złoto zawiera 10-15% niklu, stopy srebra zawierają 20-25% niklu, stopy niklowo-miedziane zawierają do 30% niklu, kolczyki, pierścionki, naszyjniki, bransoletki
- metalowe ozdoby - spinki, sprzączki, pudełka do spinek, podwiązki, klamra paska, metalowe guziki, zapinki stanika, agrafki, szpilki do włosów
- stal nierdzewna (garnki), narzędzia lekarsko-dentystyczne
- zegarek w metalowej kopercie, bransoletki zegarków
- kąpiele galwanizerskie
- oprawy do okularów, zamki błyskawiczne, zapięcia butów
- klamki, naparstki, igły, nożyczki, pióra do pisania, długopisy, wkładki do obuwia
- utrwalacze do barwników, środki piorące i owadobójcze, środki grzybobójcze, odczynniki chemiczne
- stopy metali, cement, podzespoły elektroniczne, okucia stolarskie, monety, maszyna dziewiarska, suwaki, klucze, sztućce
- przedmioty skórzane (związki niklu używane są w garbnikach)
Potrawy zawierające nikiel:
- podroby, owoce morza, łosoś, śledzie, konserwy (szczególnie rybne)
- ser edamski, sery topione, sery twarde i półtwarde
- mleko sojowe, produkty sojowe, ziarno soi
- preparaty zawierające dużą ilość błonnika, np.: tabletki z otrębami
- chleb wielozbożowy, produkty zbożowe, proszki do pieczenia (pieczywo na proszku), mąka grubo mielona
- czekolada, kakao
- marcepan, migdały, orzechy laskowe, ziemne, daktyle, siemię lniane, ziarno słonecznika
- kukurydza, szpinak, czosnek, cebula, zielona kapusta, sałata głowiasta, szparagi, pomidory, rabarbar, marchew, papryka, warzywa konserwowe
- rośliny strączkowe, np. groch, fasola, soczewica
- koncentrat pomidorowy, ocet, chrzan
- grzyby
- gruszki, wiśnie, banany, brzoskwinie, ananasy, figi, maliny, suszone śliwki
- margaryny polskie, tłuszcze
- kwaśne soki owocowe, kawa (należy parzyć krótko, nie w ekspresie)
- mocna herbata (szczególnie herbaty czarne i zielone)
- konserwy w metalowych opakowaniach
- piwo, wino (zwłaszcza czerwone)
- woda wodociągowa
Dieta niklowa
Osoby uczulone na nikiel powinny stosować dietę polegającą na eliminacji pokarmów bogatych w nikiel.
Zobacz też:
- Nadwrażliwość na nikiel Wojciechowska M, Kołodziejczyk J, Gocki J, Bartuzi Z. Alergia Astma Immunologia 2008, 13(3): 136-140
- Nikiel - alergen wyjątkowy Śpiewak R, Piętowska J.
- Alergia na nikiel, chrom i kobalt - wątek na Forum
- Alergia kontaktowa