Nikiel

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja )

Źródło tej strony | Kategorie: alergeny substancje chemiczne

Nikiel jest jedynym alergenem kontaktowym, wyraźnie częściej uczulającym osoby obciążone atopią niż przeciętną populację.

U osób uczulonych na nikiel kontakt z intensywnymi promieniami słonecznymi częstokroć powoduje pogorszenie stanu skóry.

Siarczan niklu w przedmiotach codziennego użytku:

  • biżuteria - białe złoto zawiera 10-15% niklu, stopy srebra zawierają 20-25% niklu, stopy niklowo-miedziane zawierają do 30% niklu, kolczyki, pierścionki, naszyjniki, bransoletki
  • metalowe ozdoby - spinki, sprzączki, pudełka do spinek, podwiązki, klamra paska, metalowe guziki, zapinki stanika, agrafki, szpilki do włosów
  • stal nierdzewna (garnki), narzędzia lekarsko-dentystyczne
  • zegarek w metalowej kopercie, bransoletki zegarków
  • kąpiele galwanizerskie
  • oprawy do okularów, zamki błyskawiczne, zapięcia butów
  • klamki, naparstki, igły, nożyczki, pióra do pisania, długopisy, wkładki do obuwia
  • utrwalacze do barwników, środki piorące i owadobójcze, środki grzybobójcze, odczynniki chemiczne
  • stopy metali, cement, podzespoły elektroniczne, okucia stolarskie, monety, maszyna dziewiarska, suwaki, klucze, sztućce
  • przedmioty skórzane (związki niklu używane są w garbnikach)

Potrawy zawierające nikiel:

  • podroby, owoce morza, łosoś, śledzie, konserwy (szczególnie rybne)
  • ser edamski, sery topione, sery twarde i półtwarde
  • mleko sojowe, produkty sojowe, ziarno soi
  • preparaty zawierające dużą ilość błonnika, np.: tabletki z otrębami
  • chleb wielozbożowy, produkty zbożowe, proszki do pieczenia (pieczywo na proszku), mąka grubo mielona
  • czekolada, kakao
  • marcepan, migdały, orzechy laskowe, ziemne, daktyle, siemię lniane, ziarno słonecznika
  • kukurydza, szpinak, czosnek, cebula, zielona kapusta, sałata głowiasta, szparagi, pomidory, rabarbar, marchew, papryka, warzywa konserwowe
  • rośliny strączkowe, np. groch, fasola, soczewica
  • koncentrat pomidorowy, ocet, chrzan
  • grzyby
  • gruszki, wiśnie, banany, brzoskwinie, ananasy, figi, maliny, suszone śliwki
  • margaryny polskie, tłuszcze
  • kwaśne soki owocowe, kawa (należy parzyć krótko, nie w ekspresie)
  • mocna herbata (szczególnie herbaty czarne i zielone)
  • konserwy w metalowych opakowaniach
  • piwo, wino (zwłaszcza czerwone)
  • woda wodociągowa

Dieta niklowa

Osoby uczulone na nikiel powinny stosować dietę polegającą na eliminacji pokarmów bogatych w nikiel.

Zobacz też:

Autor: Opublikowane w serwisie Atopowe.pl ; Licencja GNU Wolnej Dokumentacji, wersja 1.2, Listopad 2002