Składniki:
- 400 g zwykłej mąki
- 400 g cukru pudru
- 1 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 ml oleju
- półtorej łyżeczki octu
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 450 ml mleka (może być krowie, sojowe, owsiane, ryżowe)
Oddzielnie wymieszaj składniki suche i oddzielnie mokre. Następnie połącz i wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni , natłuścić tortownicę i wyłożyć pergaminem wlać ciasto. Tortownica może być 26 cm lub jak w przepisie 20 cm ale wtedy podziel ciasto na pół i użyj dwóch tortownic. Piec około 40 min w 20 cm tortownicy lub 50 w 26 cm tortownicy. Studzić w tortownicy około 10 min. , po czym wyłożyć na kratkę,zdjąć pergamin i zostawić do wystygnięcia. Uwaga bo jest to ciasto dosyć wilgotne w porównaniu do jajecznego biszkoptu.
Przepis już sprawdzony,ciasto na 100 % wychodzi a łatwiej przygotować niż tradycyjny biszkopt.
Źródło: Alice Sherwood “Książka kucharska dla alergika”