Biszkopt bez jajek

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Składniki:

  • 400 g zwykłej mąki
  • 400 g cukru pudru
  • 1 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 ml oleju
  • półtorej łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 450 ml mleka (może być krowie, sojowe, owsiane, ryżowe)

Oddzielnie wymieszaj składniki suche i oddzielnie mokre. Następnie połącz i wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni , natłuścić tortownicę i wyłożyć pergaminem wlać ciasto. Tortownica może być 26 cm lub jak w przepisie 20 cm ale wtedy podziel ciasto na pół i użyj dwóch tortownic. Piec około 40 min w 20 cm tortownicy lub 50 w 26 cm tortownicy. Studzić w tortownicy około 10 min. , po czym wyłożyć na kratkę,zdjąć pergamin i zostawić do wystygnięcia. Uwaga bo jest to ciasto dosyć wilgotne w porównaniu do jajecznego biszkoptu.

Przepis już sprawdzony,ciasto na 100 % wychodzi a łatwiej przygotować niż tradycyjny biszkopt.

Źródło: Alice Sherwood “Książka kucharska dla alergika”