Ciasteczka kruche na piwie zamiast jajka
- 2 szkl. mąki pszennej (innych nie próbowałam)
- 1 margaryna
- 1/2 szkl. piwa
- jabłka (lub powidła)
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiekać z margaryną, szybko zarobić piwem i wrzucić do lodówki na jakieś 2 godz. a nawet na następny dzień. Rozwałkować, kroić kwadraty, w które w wkładać ósemki jabłka, po sklejeniu a’la pierożek piec 15 min w 200st.C. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Ciastka schodzą bardzo szybko, dlatego ja zawsze robię podwójna ilość ciasta, pół piekę tego samego dnia, a pół nazajutrz. Chociaż po ostatnim pieczeniu doszłam do wniosku, że trzeba robić jeszcze więcej porcji ciasta :D
Można zrobić wersję niesłodką - raz zrobiłam z farszem pieczarkowo-kapuścianym. Inne warianty są szczegółowo opisane na pl.rec.kuchnia, szukać pod hasłem “ciasteczka Kruszyny”.