Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (ew. pszennych lub żytnich)
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy patelnię (najlepsza jest żeliwna).
- Sypiemy żądaną ilość płatków i odpowiednią ilość cukru (można użyć wielokrotności ilości podanych w przepisie).
- Przez około 10-15 minut podgrzewamy, cały czas mieszając, do momentu aż płatki zrobią się lekko brązowe (karmel), zaczną się zlepiać i lekko błyszczeć.
Uwaga! Trzeba cały czas mieszać! (łatwo przypalić)
- Gotowe crunchy przesypujemy do dowolnego naczynia, czekamy aż ostygnie, albo jemy na ciepło
Uwagi:
- Jeśli chcemy na bardzo słodko - dodajemy więcej cukru, więcej cukru, to więcej błyszczącego karmelu.
- Cukier można zastapić miodem lub trochę miodu/trochę cukru.
- Oczywiście można dodać inne składniki wedle fantazji i możliwości (rodzynki, orzechy, czekoladę, pestki słonecznika itp.) - ale wtedy nie będzie hypoalergicznie.
- Jeśli dodaliśmy więcej cukru i crunchy zamieniło się w lepka masę, możemy lepić “jeżyki” itp.