Crunchy hypoalergiczne

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (ew. pszennych lub żytnich)
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy patelnię (najlepsza jest żeliwna).
  • Sypiemy żądaną ilość płatków i odpowiednią ilość cukru (można użyć wielokrotności ilości podanych w przepisie).
  • Przez około 10-15 minut podgrzewamy, cały czas mieszając, do momentu aż płatki zrobią się lekko brązowe (karmel), zaczną się zlepiać i lekko błyszczeć.

Uwaga! Trzeba cały czas mieszać! (łatwo przypalić)

  • Gotowe crunchy przesypujemy do dowolnego naczynia, czekamy aż ostygnie, albo jemy na ciepło

Uwagi:

  • Jeśli chcemy na bardzo słodko - dodajemy więcej cukru, więcej cukru, to więcej błyszczącego karmelu.
  • Cukier można zastapić miodem lub trochę miodu/trochę cukru.
  • Oczywiście można dodać inne składniki wedle fantazji i możliwości (rodzynki, orzechy, czekoladę, pestki słonecznika itp.) - ale wtedy nie będzie hypoalergicznie.
  • Jeśli dodaliśmy więcej cukru i crunchy zamieniło się w lepka masę, możemy lepić “jeżyki” itp.