Cukinia duszona

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

3-4 porcje

Składniki:

  • 1 większa cukinia
  • 1 duża marchew
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • średni seler
  • sól, pieprz, curry
  • 2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, dodać startą na dużych oczkach tarki marchew i seler oraz posiekany czosnek. Po ok. 10 min dodać pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką). Dusić do momentu, gdy cukinia będzie się rozpadać.
  • Przyprawić dużą ilością curry i pieprzu, dodać sól do smaku.

Uwagi:

  • Najlepiej podawać z dzikim ryżem albo kaszą, np. jęczmienną.
  • Można dodać inne warzywa wg uznania, np. paprykę, pieczarki.

Źródło: Kuchnia O2