Leczo z dyni i kabaczka

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Leczo nadaje się dla małych dzieci.

Składniki:

  • mięso (kura, indyk, królik - w zależności od możliwości)
  • dynia (może być słoiczek Gerbera)
  • kabaczek lub cukinia
  • oliwa z oliwek
  • sól (ew. przyprawy, jeśli dozwolone)
  • ew. cebula (niekoniecznie)

Przygotowanie:

  • Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć na oliwie (można nie podsmażać tylko podgotować).
  • Dodać pokrojonej cebuli, zeszklić ją, zalać wodą.
  • Dodać pokrojonego w kostkę kabaczka lub cukinię i dynię, podgotować wszystko aż mięso będzie miękkie.

Uwagi:

  • Nie doprawiona zupa ma dość mdły, dyniowy smak - ale małym dzieciom to smakuje.
  • Proporcje składników nie są specjalnie ważne, gotujesz tyle ile potrzebujesz.