Dieta eliminacyjna - polega na wyłączeniu z diety tych produktów, na które jesteśmy uczuleni, przez co unikamy ekspozycji na dany alergen (np.: mleko krowie). Dieta ta ma dwa główne cele:
- Eliminacja alergenu = brak objawów alergii (efekt doraźny)
- Dzięki eliminacji alergenu układ odpornościowy może z czasem “zapomnieć” o alergii. Konsekwentnie stosowana dieta może więc dać trwały efekt w postaci wyleczenia z uczulenia na dany pokarm, choć to wyleczenie często nie jest zupełne - na przykład ktoś, kto nie tolerował wcześniej nawet śladowych ilości jajek może po pewnym czasie bezkarnie jeść naleśniki, ale niekoniecznie jajecznicę. Dotyczy to szczególnie alergii pokarmowych u dzieci.
Są różne formy wprowadzania diety eliminacyjnej – eliminować produkty należy przede wszystkim w oparciu o własne doświadczenie, następnie opierając sie na wynikach testów alergicznych. Najczęściej stosowaną metodą jest ustalenie (z pomocą alergologa) diety minimum, a po pewnym czasie stosowania takiej diety (co służy samo-odczuleniu organizmu), stopniowe włączanie nowych pokarmów i obserwacja organizmu (zwykle nie częściej niż 1 rodzaj pokarmu, co 2 tygodnie – o ile nie wystąpi reakcja alergiczna).
Niezależnie od stosowania i utrzymywania diety eliminacyjnej, należy być ostrożnym przy wprowadzaniu nowych pokarmów do diety. Również gdy powracamy do produktu, którego nie spożywaliśmy przez dłuższy okres czasu, należy to robić stopniowo, w niewielkich dawkach.
Przy stosowaniu wszelkich diet, należy pamiętać, że czasem pokarm, który nie uczulał nas wcześniej spożywany często i w dużych ilościach, może zacząć uczulać; alergia na pokarmy może również zmieniać się sezonowo, zmieniać w ciągu roku; tak więc najważniejsze to obserwacja własnego organizmu i tego jakie są reakcje na poszczególne pokarmy, które jemy oraz nasze samopoczucie.
Dieta u osób dorosłych
Prof. Andrzej Kaszuba twierdzi, że alergie pokarmowe u osób dorosłych mają marginalne znaczenie. U niemowląt i dzieci owszem, ale u osób dorosłych już raczej nie.
Zobacz też