Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Proporcje na 2 duże keksówki

Składniki:

  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 1 kg mąki razowej żytniej
  • 0,5 kg mąki gryczanej (z niepalonej gryki)
  • 2 łyżeczki soli
  • ew. kminek, mielone siemię lniane

Przygotowanie:

  • Wieczorem wymieszać zakwas z połową mąki żytniej.
  • Rano wymieszać zaczyn z pozostałą mąką, dodać sól i wodę do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta, ale takiego, żeby dało się wymieszać łyżką.
  • Formy wysmarować olejem, można wysypać np. sezamem. Wlać ciasto, można jeszcze posypać sezamem, zostawić w cieple do podwojenia objętości.
  • Piec w 180°C przez ok. 80 minut.

Uwagi:

  • Można zamiast mąki gryczanej użyć kukurydzianej albo owsianej.

Źródło: Wegedzieciak