Proporcje na 2 duże keksówki
Składniki:
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 1 kg mąki razowej żytniej
- 0,5 kg mąki gryczanej (z niepalonej gryki)
- 2 łyżeczki soli
- ew. kminek, mielone siemię lniane
Przygotowanie:
- Wieczorem wymieszać zakwas z połową mąki żytniej.
- Rano wymieszać zaczyn z pozostałą mąką, dodać sól i wodę do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta, ale takiego, żeby dało się wymieszać łyżką.
- Formy wysmarować olejem, można wysypać np. sezamem. Wlać ciasto, można jeszcze posypać sezamem, zostawić w cieple do podwojenia objętości.
- Piec w 180°C przez ok. 80 minut.
Uwagi:
- Można zamiast mąki gryczanej użyć kukurydzianej albo owsianej.
Źródło: Wegedzieciak