Z przepisu wychodzi ok. 20 sztuk
Składniki:
- 150 g margaryny bezmlecznej i bez lecytyny sojowej
- 2/3 szkl. cukru
- 200 g (opakowanie) kleiku ryżowego
- 1/2 szkl. wody
- namoczone rodzynki lub niewielkie kawałki jabłek
Przygotowanie:
- Margarynę trochę rozetrzeć lub rodrobnić z cukrem, dodać kleik i wodę.
- Zagnieść ciasto (nie trzeba dodawać więcej wody, tylko mocno ugniatać składniki) aż będzie spójne i równomiernie wilgotne.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, do środka każdej kulki wkładać rodzynki, jabłka.
- Kulki układać na suchej blasze, piec ok. 25 min w temp. 180*C
Uwagi:
- Ciasteczka powinny być lekko przypieczone - na żółto, twarde na zewnątrz i miękkie wewnątrz. Im krócej są pieczone - tym bardziej miękkie.