Składniki:
- mleko (2-4 l)
- odrobina świeżego jogurtu naturalnego (polecam Bakomę)
Przygotowanie:
Przygotowywanie jogurtu najlepiej jest rozpocząć rano.
- Mleko wlać do garnka i zagotować.
- Poczekać aż mleko ostygnie do temperatury ok. 45°C, to jest mniej więcej taka temperatura, że mleko już nie parzy. Temperatura jest bardzo ważna i do pkt. 3 można przejść dokładnie w tym i tylko dokładnie w tym momencie.
- Nabrać do szklanki mleka z garnka, włożyć do niej łyżeczkę jogurtu naturalnego i mocno rozmieszać.
- Zawartość szklanki wlać do garnka.
- Garnek przykryć, zawinąć w koc i włożyć do łóżka, pod kołdrę.
- Poczekać aż garnek ostygnie (zazwyczaj kilka godzin, jeżeli garnek był wstawiony do łóżka rano, to mowa jest o wieczorze).
- Garnek wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia rano mamy gotowy jogurt.
Uwagi:
- W przygotowaniu jogurtu ważne są temperatury i czas.
- Ilość jogurtu jest niemal taka sama jak ilość mleka, czyli np. z 3 l mleka otrzymujemy 3 l jogurtu, z minimalną ilością serwatki.