Kisiel

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Składniki:

  • owoce (np. wiśnie, truskawki, jagody, agrest, maliny, rabarbar)
  • ew. cukier
  • woda (im mniej, tym bardziej aromatyczny kisiel uzyskamy
  • mąka ziemniaczana (ok. 2 łyżeczek na 0,5 l kisielu)

Przygotowanie:

  • Owoce rozgotować w wodzie, najlepiej w garnku z wewnętrzną podziałką, abyśmy widzieli, ile otrzymaliśmy płynu. Można dosłodzić.
  • Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do gotujących się owoców, ciągle mieszjąc.

Uwagi:

  • Kisiel można też przygotować z soku lub kompotu owocowego, ale raczej domowej roboty, bo te z kartonika są za słabe i zawieraja chemiczne dodatki.
  • Polecam, jeśli macie jakieś zapasy żurawin w piwnicy. Pół słoika albo i cały wrzucacie do wody, dalej według powyższego przepisu. JEST SUPER! :-) (Aga)