Jogurt

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Składniki:

  • mleko (2-4 l)
  • odrobina świeżego jogurtu naturalnego (polecam Bakomę)

Przygotowanie:

Przygotowywanie jogurtu najlepiej jest rozpocząć rano.

  • Mleko wlać do garnka i zagotować.
  • Poczekać aż mleko ostygnie do temperatury ok. 45°C, to jest mniej więcej taka temperatura, że mleko już nie parzy. Temperatura jest bardzo ważna i do pkt. 3 można przejść dokładnie w tym i tylko dokładnie w tym momencie.
  • Nabrać do szklanki mleka z garnka, włożyć do niej łyżeczkę jogurtu naturalnego i mocno rozmieszać.
  • Zawartość szklanki wlać do garnka.
  • Garnek przykryć, zawinąć w koc i włożyć do łóżka, pod kołdrę.
  • Poczekać aż garnek ostygnie (zazwyczaj kilka godzin, jeżeli garnek był wstawiony do łóżka rano, to mowa jest o wieczorze).
  • Garnek wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia rano mamy gotowy jogurt.

Uwagi:

  • W przygotowaniu jogurtu ważne są temperatury i czas.
  • Ilość jogurtu jest niemal taka sama jak ilość mleka, czyli np. z 3 l mleka otrzymujemy 3 l jogurtu, z minimalną ilością serwatki.