Składniki:
- owoce (np. wiśnie, truskawki, jagody, agrest, maliny, rabarbar)
- ew. cukier
- woda (im mniej, tym bardziej aromatyczny kisiel uzyskamy
- mąka ziemniaczana (ok. 2 łyżeczek na 0,5 l kisielu)
Przygotowanie:
- Owoce rozgotować w wodzie, najlepiej w garnku z wewnętrzną podziałką, abyśmy widzieli, ile otrzymaliśmy płynu. Można dosłodzić.
- Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do gotujących się owoców, ciągle mieszjąc.
Uwagi:
- Kisiel można też przygotować z soku lub kompotu owocowego, ale raczej domowej roboty, bo te z kartonika są za słabe i zawieraja chemiczne dodatki.
- Polecam, jeśli macie jakieś zapasy żurawin w piwnicy. Pół słoika albo i cały wrzucacie do wody, dalej według powyższego przepisu. JEST SUPER! :-) (Aga)