Masło zbożowe

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Składniki:

  • 100 g wody
  • 50 g drobnej mąki (orkisz, pszenica, Gruenkern - czyli orkisz zbierany gdy jest jeszcze zielony)
  • 50 g + łyżka masła lub innego tłuszczu nadającego się do duszenia (np. olej, oliwa, Masmix kulinarny)
  • 1 por
  • 0,5-1 łyżka płatków drożdżowych (nieaktywnych)
  • sól

Przygotowanie:

  • Zagotować wodę. Dodać mąkę, mieszając zagotować, zostawić na 10 minut, schłodzić.
  • Pora drobno pokroić, udusić na łyżce masła.
  • Dodać do masy pora, resztę masła, płatki i sól.
  • Zostawić na godzinę w lodówce.

Uwagi:

  • Przechowywać w słoiku w lodówce.