Muffinki czekoladowe bez jajek

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

12-15 sztuk (zależnie od formy ;) )

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju (dużych łyżek)
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 szklanka mleka rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1 (może być kozie, owsiane, ryżowe, a nawet modyfikowane mleko dla alergików, np. Bebilon Pepti)
  • ew. gorzka czekolada bez mleka i lecytyny sojowej

Przygotowanie:

  • Wymieszać suche składniki.
  • Dodać płyny i posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać.
  • Nakładać do formy na muffinki grubo wysmarowanej tłuszczem.
  • Piec aż będą dobre :) W prodiżu trwa to 20-25 minut, w piekarniku ok. 15 (w 170*C).

Uwagi:

  • Ciasta bez jajek są mniej zwarte niż tradycyjne, dlatego lepiej formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
  • Muffinki są tak pyszne (szczególnie w wersji z czekoladą), że zajadają się nimi nie-alergicy również :)

Źródło: Trochę inna cukiernia