12-15 sztuk (zależnie od formy ;) )
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju (dużych łyżek)
- 1 łyżka spirytusu
- 1 szklanka mleka rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1 (może być kozie, owsiane, ryżowe, a nawet modyfikowane mleko dla alergików, np. Bebilon Pepti)
- ew. gorzka czekolada bez mleka i lecytyny sojowej
Przygotowanie:
- Wymieszać suche składniki.
- Dodać płyny i posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać.
- Nakładać do formy na muffinki grubo wysmarowanej tłuszczem.
- Piec aż będą dobre :) W prodiżu trwa to 20-25 minut, w piekarniku ok. 15 (w 170*C).
Uwagi:
- Ciasta bez jajek są mniej zwarte niż tradycyjne, dlatego lepiej formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
- Muffinki są tak pyszne (szczególnie w wersji z czekoladą), że zajadają się nimi nie-alergicy również :)
Źródło: Trochę inna cukiernia