Pączki bez jajek i mleka

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g stopionego masła ale nie gorącego!
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki spirytusu, ewentualnie wódki (alkohol ten na 100% odparuje, a spowoduje że ciasto będzie pulchne)
  • śliwkowe powidła bądź różana konfitura
  • cukier puder do posypania
  • parę kropli zapachu migdałowego
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Opis:

  1. Do kubeczka włożyć drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, dodać 1/2 szklanki ciepłej wody i dobrze to wszystko razem rozetrzeć. Następnie nakryć dobrze kubeczek ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (nie w gorące). Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i połowę op. cukru waniliowego (tego małego), dodać rozczyn z drożdży wszystko razem dobrze wyrobić ciasto, tak długo aż będzie odchodzić od rąk i miski.
  3. Do wrobionego ciasta dodać rozpuszczone masło, spirytus i parę kropli zapachu. Dobrze wyrobić ciasto dopóki nie będzie jednolite i gładko odchodzić od miski i rąk. Następnie wyrobione ciasto odstawić przekryte dobrze ściereczką w ciepie miejsce.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość po kawałku rozwałkowywać i wykrajać szklanką (brzegi szklanki obtoczone w mące) po 2 krążki. Na jeden nakładać łyżeczkę marmolady i oba dobrze zaklejać, uformować i odłożyć po ściereczkę na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
  5. Smażyć w głębokim oleju z obu stron. Upieczone wyjąc na serwetki lub ręczniczki papierowe (aby wsiąkły tłuszcz) i posypać cukrem pudrem.