Składniki:
- 500 g mąki
- pół opakowania cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g stopionego masła ale nie gorącego!
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki spirytusu, ewentualnie wódki (alkohol ten na 100% odparuje, a spowoduje że ciasto będzie pulchne)
- śliwkowe powidła bądź różana konfitura
- cukier puder do posypania
- parę kropli zapachu migdałowego
- olej do smażenia
- szczypta soli
Opis:
- Do kubeczka włożyć drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, dodać 1/2 szklanki ciepłej wody i dobrze to wszystko razem rozetrzeć. Następnie nakryć dobrze kubeczek ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (nie w gorące). Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i połowę op. cukru waniliowego (tego małego), dodać rozczyn z drożdży wszystko razem dobrze wyrobić ciasto, tak długo aż będzie odchodzić od rąk i miski.
- Do wrobionego ciasta dodać rozpuszczone masło, spirytus i parę kropli zapachu. Dobrze wyrobić ciasto dopóki nie będzie jednolite i gładko odchodzić od miski i rąk. Następnie wyrobione ciasto odstawić przekryte dobrze ściereczką w ciepie miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość po kawałku rozwałkowywać i wykrajać szklanką (brzegi szklanki obtoczone w mące) po 2 krążki. Na jeden nakładać łyżeczkę marmolady i oba dobrze zaklejać, uformować i odłożyć po ściereczkę na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
- Smażyć w głębokim oleju z obu stron. Upieczone wyjąc na serwetki lub ręczniczki papierowe (aby wsiąkły tłuszcz) i posypać cukrem pudrem.