Tortille

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

12 sztuk (dla 3 osób)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • Mąkę kukurydzianą wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wrzącej wody. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez kilka minut, stale mieszając. Dodać olej, ostudzić.
  • Mąkę pszenną wysypać na stolnicę, dodać masę kukurydzianą, wyrosić ciasto.
  • Podzielić na 12 sztuk, każdą wałkować na wielkość patelni.
  • Piec na suchej, dość mocno rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej).
  • Podawać z warzywami, śmietaną, guacamole, hummusem, szynką, posmażonym mięsem, fasolą - według uznania.

Uwagi:

  • Podczas pieczenia ciasto powinno “puchnąć”, jeśli tak się nie dzieje, prawdopodobnie temperatura jest za niska.
  • Część mąki można zastąpić mąką z amarantusa - pamiętając jednak że:
  1. przy zawartości mąki pszennej 50% i powyżej tortille są elastyczne i zachowują tę elastyczność długo po upieczeniu
  2. przy zawartości mąki pszennej 33% tortille są elastyczne, ale podczas przechowywania stają się kruche
  3. osoby uczulone na pszenicę lub nie tolerujące glutenu mogą robić tortille z mąki kukurydzianej pół na pół z amarantusową (2 szklanki mąki zalać niepełną szklanką gorącej wody, wyrobić dodając olej); takie tortille są bardzo kruche - trudno je wałkować i nie dają się zwinąć, ale można nałożyć nadzienie i złożyć tortillę na pół; będzie to i tak ciekawe urozmaicenie trudnej diety bezglutenowej :)
  • Można przed dodaniem warzyw podgrzać tortillę złożoną na pół z żółtym serem i ew. szynką w środku na patelni. Jeśli jest sucha, zwilżyć wcześniej wodą.