Warzywa z bobem

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Składniki:

  • 0,5 kg bobu (może być mrożony)
  • 1 duża marchew bądź 2 małe
  • 1 mała cukinia (ewentualnie ogórek)
  • 1 mała papryka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ew. serek paprykowy (może być majonez albo jogurt) - co kto lubi i może
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy (kiedy jest zimny można go wyłuskać).
  • Marchew, paprykę, cukinię kroimy (kształt dowolny), wsypujemy do garnka, dusimy na oliwie aż warzywa będą miękkie (ale jędrne).
  • Dodajemy bób, paprykę w proszku i serek.

Uwagi:

  • Danie to można podawać z ryżem, kaszą. Można też podawać na zimno jako sałatkę.