Zapiekanka warzywna

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka ugotowanego zmielonego mięsa
  • 1 mała ugotowana marchewka
  • 1 łyżka ugotowanych brokułów

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie jarzyny muszą być ugotowane, tak aby były bardzo miękkie.
  • Na tarce o bardzo małych otworach utrzyj marchewkę, rozgnieć ziemniaki i brokuły.
  • Każdą jarzynę włóż do osobnego naczynia.
  • Weź małą miseczkę do zapiekanek. Na dno włóż połowę ziemniaków, potem warstwę marchewki, mięsa, brokułów i na wierzch pozostałą część utartych ziemniaków.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-6 min.

Na podobnej zasadzie można robić inne zapiekanki używając dowolnych, tolerowanych przez dziecko jarzyn. Zamiast ziemniaków można używać ryżu lub bezglutenowego makaronu.

Nie podawać dzieciom uczulonym na którykolwiek ze składników.