Składniki:
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżka ugotowanego zmielonego mięsa
- 1 mała ugotowana marchewka
- 1 łyżka ugotowanych brokułów
Sposób przygotowania:
- Wszystkie jarzyny muszą być ugotowane, tak aby były bardzo miękkie.
- Na tarce o bardzo małych otworach utrzyj marchewkę, rozgnieć ziemniaki i brokuły.
- Każdą jarzynę włóż do osobnego naczynia.
- Weź małą miseczkę do zapiekanek. Na dno włóż połowę ziemniaków, potem warstwę marchewki, mięsa, brokułów i na wierzch pozostałą część utartych ziemniaków.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-6 min.
Na podobnej zasadzie można robić inne zapiekanki używając dowolnych, tolerowanych przez dziecko jarzyn. Zamiast ziemniaków można używać ryżu lub bezglutenowego makaronu.
Nie podawać dzieciom uczulonym na którykolwiek ze składników.