Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa z zielonych warzyw
Składniki:
- zielona fasolka szparagowa
- zielona cukinia
- natka pietruszki
- woda
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, cukinię pokroić na plastry, wszystko ugotować do miękkości we wrzątku (fasolka:cukinia = 1:1, wody tyle żeby zakryło warzywa)
- W końcowej fazie gotowania, na ostatnie 5 minut dodać pokrojoną natkę (min. 1 pęczek na 1 kg warzyw)
- Po lekkim przestudzeniu miksować w mikserze do konsystencji zupy-krem (gestość zależy od ilości wody w jakiej gotowaliśmy warzywa)
Uwagi:
- Idea tej zupy polega na spożywaniu jej bez przypraw - można lekko posolić lub popieprzyć, wtedy staje sie naprawde smaczna.
- Podawać na zimno lub podgrzaną.
- Zieloną Zupę można jeść o dowolnej porze, zalecana jest przed każdym większym posiłkiem (spożyć filiżankę lub kubek zupy).
Działanie:
- Zielona fasolka i cukinia w zupie z natką odkwaszają układ pokarmowy
- Duża ilość błonnika przyspiesza trawienie i oczyszcza przewód pokarmowy