Zielona Zupa

Artykuł opublikowany (ostatnia modyfikacja ) przez Atopowe.pl.

Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa z zielonych warzyw

Składniki:

  • zielona fasolka szparagowa
  • zielona cukinia
  • natka pietruszki
  • woda

Przygotowanie:

  • Warzywa umyć, cukinię pokroić na plastry, wszystko ugotować do miękkości we wrzątku (fasolka:cukinia = 1:1, wody tyle żeby zakryło warzywa)
  • W końcowej fazie gotowania, na ostatnie 5 minut dodać pokrojoną natkę (min. 1 pęczek na 1 kg warzyw)
  • Po lekkim przestudzeniu miksować w mikserze do konsystencji zupy-krem (gestość zależy od ilości wody w jakiej gotowaliśmy warzywa)

Uwagi:

  • Idea tej zupy polega na spożywaniu jej bez przypraw - można lekko posolić lub popieprzyć, wtedy staje sie naprawde smaczna.
  • Podawać na zimno lub podgrzaną.
  • Zieloną Zupę można jeść o dowolnej porze, zalecana jest przed każdym większym posiłkiem (spożyć filiżankę lub kubek zupy).

Działanie:

  • Zielona fasolka i cukinia w zupie z natką odkwaszają układ pokarmowy
  • Duża ilość błonnika przyspiesza trawienie i oczyszcza przewód pokarmowy