Składniki:
- 280 g mąki zwykłej (lub ryżowa, bezglutenowa)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 150 g cukru pudru
- 115 g masła(margaryny bez mlecznej), roztopionego i schłodzonego do temperatury pokojowej
- 225 g melasy
- 250 g mleka(może być ryżowe, owsiane, sojowe)
- roztrzepane jajko(można zastąpić jajko 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i 3 łyżkami wody)
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Natłuścić płytką formę i wyłożyć pergaminem.
- Przesiać do miski suche składniki: mąkę, cukier puder, sodę i przyprawy (3 łyżki mąki ziemniaczanej)
- Dodać suche składniki do mokrych: mleko, melasa, masło (3 łyżki wody) i wymieszać żeby się połączyły, ale nie za długo
- Przelać ciasto do formy; piec 50-60 min. Piernik powinien być sprężysty, gdy się nań naciśnie. Lekko przestudzić, po czym wyłożyć na kratkę do przestygnięcia
- Piernik można polukrować lukrem i przystroić kandyzowanym imbirem lub innymi owocami.