dieta-bezmleczna (38) dieta-hipoalergiczna (33) dieta-hipoalergiczna-plus-pszenica (36) przepisy (52)

dieta hipoalergiczna

Bułeczki bez drożdzy i proszku do pieczenia

Składniki: 400 g mąki bezglutenowej (najlepiej mieszanej) 200 ml wody (dodawać stopniowo ze względu na różną absorpcję wody przez różne mąki) 1 łyżka oliwy z oliwek można dodać cukier 4 łyżki (będą to wtedy słodkie bułeczki) Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, formować okrągłe bułeczki i piec około 20 minut.

Chleb

Chleb bez mleka, margaryny (żadnych konserwantów, lecytyny czy betakarotenu…), bez kukurydzy, bez glutenu, ale MIĘKKI! Składniki: mąka ryżowa 2 szkl lub 1 szkl. maki ryżowej i 1 szkl. skrobi ziemniaczanej obrana i pokrojona cukinia mała lub 3 plastry dużej, koniecznie ekolandu! wody tyle, by było to półlejące ciasto łyżka oliwy z oliwek cukier 2 łyżki do smaku Przygotowanie: Wszystko zmiksować w malakserze, włożyć do formy, jak ciasto nie jest zbyt mokre pomoczyć z wierzchu wodą Piec do lekkiego zrumienienia Uwagi:

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

Proporcje na 2 duże keksówki Składniki: 1 szklanka zakwasu żytniego 1 kg mąki razowej żytniej 0,5 kg mąki gryczanej (z niepalonej gryki) 2 łyżeczki soli ew. kminek, mielone siemię lniane Przygotowanie: Wieczorem wymieszać zakwas z połową mąki żytniej. Rano wymieszać zaczyn z pozostałą mąką, dodać sól i wodę do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta, ale takiego, żeby dało się wymieszać łyżką. Formy wysmarować olejem, można wysypać np. sezamem.

Ciasteczka z niespodzianką

Z przepisu wychodzi ok. 20 sztuk Składniki: 150 g margaryny bezmlecznej i bez lecytyny sojowej 2/3 szkl. cukru 200 g (opakowanie) kleiku ryżowego 1/2 szkl. wody namoczone rodzynki lub niewielkie kawałki jabłek Przygotowanie: Margarynę trochę rozetrzeć lub rodrobnić z cukrem, dodać kleik i wodę. Zagnieść ciasto (nie trzeba dodawać więcej wody, tylko mocno ugniatać składniki) aż będzie spójne i równomiernie wilgotne. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, do środka każdej kulki wkładać rodzynki, jabłka.

Crunchy hypoalergiczne

Składniki: 1 szklanka płatków owsianych (ew. pszennych lub żytnich) 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Rozgrzewamy patelnię (najlepsza jest żeliwna). Sypiemy żądaną ilość płatków i odpowiednią ilość cukru (można użyć wielokrotności ilości podanych w przepisie). Przez około 10-15 minut podgrzewamy, cały czas mieszając, do momentu aż płatki zrobią się lekko brązowe (karmel), zaczną się zlepiać i lekko błyszczeć. Uwaga! Trzeba cały czas mieszać! (łatwo przypalić) Gotowe crunchy przesypujemy do dowolnego naczynia, czekamy aż ostygnie, albo jemy na ciepło Uwagi:

Cukierki

Składniki: płatki ryżowe, kukurydziane, gryczane, jaglane (bądź tylko takie, które dziecko może jeść) trochę cukru kapkę oliwy z oliwek (niekoniecznie) Przygotowanie: Na patelnię wlewamy tłuszcz (dosłownie kapkę albo wcale), czekamy, aż się rozgrzeje. Dodajemy cukier (ile kto lubi). Czekamy, aż się całkowicie rozpuści i stanie się ciemnym płynem. Podnosimy z gazu (nie podgrzewamy więcej) dodajemy płatki, tyle by zrównoważyć ilość płatków i karmelu. Można formować kuleczki, nałożyć na salaterkę, odczekać aż wystygną.

Cukinia duszona

3-4 porcje Składniki: 1 większa cukinia 1 duża marchew 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku średni seler sól, pieprz, curry 2-3 łyżki oliwy Przygotowanie: Pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, dodać startą na dużych oczkach tarki marchew i seler oraz posiekany czosnek. Po ok. 10 min dodać pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką). Dusić do momentu, gdy cukinia będzie się rozpadać. Przyprawić dużą ilością curry i pieprzu, dodać sól do smaku.

Dżem wieloowocowy szybki

Składniki: 1 jabłko i/lub 1 gruszka 1 banan ew. dojrzałe morele 1/4 filiżanki wody Przygotowanie: Owoce pokroić w kawałki, zagotować z wodą. Od razu zmiksować i zapełniać słoiki. Uwagi: Przechowywać w lodówce 10-14 dni.

Dżem z surowych owoców

Składniki: 250 g jabłek lub gruszek 75 g suszonych daktyli 75 g suszonych fig Przygotowanie: Składniki zmiksować. Przełożyć do słoików. Uwagi: Po krótkim czasie z tej masy powstaje żel. W zamkniętym słoiku przechowywać przez kilka dni w lodówce. Surowe jabłka są dosyć uczulające - alergicy powinni raczej wybierać gruszki.

Gołąbki

Składniki: kilka listków kapusty pekińkiej lub naleśniki ryżowe mięso mielone z indyka przyprawy: sól, majeranek może być jajko i bułka (ew. bezglutenowa) Przygotowanie: Listki kapusty urwane zagotować, naleśniki ryżowe na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie. Mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać przyprawy i ew. jajko i/lub bułkę. W liście kapusty bądź naleśnik ryżowy wkładać mięso jak na gołąbki, ułożyć na dnie garnka z niewielką ilością wody, zagotować.

Jeżyki

Składniki: mąka tapiokowa poping tapiokowy upieczone mięso z baraniny lub inne Przygotowanie: Kulki (popping) z tapioki rozmoczyć aby było miękkie. Wymieszać z pozostałymi składnikami w malaksarze, formować kulki/bułeczki. Piec aż do zarumienienia. Uwagi: Pycha.

Kisiel

Składniki: owoce (np. wiśnie, truskawki, jagody, agrest, maliny, rabarbar) ew. cukier woda (im mniej, tym bardziej aromatyczny kisiel uzyskamy mąka ziemniaczana (ok. 2 łyżeczek na 0,5 l kisielu) Przygotowanie: Owoce rozgotować w wodzie, najlepiej w garnku z wewnętrzną podziałką, abyśmy widzieli, ile otrzymaliśmy płynu. Można dosłodzić. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do gotujących się owoców, ciągle mieszjąc. Uwagi: Kisiel można też przygotować z soku lub kompotu owocowego, ale raczej domowej roboty, bo te z kartonika są za słabe i zawieraja chemiczne dodatki.

Leczo z dyni i kabaczka

Leczo nadaje się dla małych dzieci. Składniki: mięso (kura, indyk, królik - w zależności od możliwości) dynia (może być słoiczek Gerbera) kabaczek lub cukinia oliwa z oliwek sól (ew. przyprawy, jeśli dozwolone) ew. cebula (niekoniecznie) Przygotowanie: Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć na oliwie (można nie podsmażać tylko podgotować). Dodać pokrojonej cebuli, zeszklić ją, zalać wodą. Dodać pokrojonego w kostkę kabaczka lub cukinię i dynię, podgotować wszystko aż mięso będzie miękkie.

Legumina bezmleczna

Składniki: 0,5 szklanki kaszy manny (ew. drobnej kaszki orkiszowej lub kukurydzianej) 2 szklanki wody 2 łyżki cukru ew. zapach waniliowy Przygotowanie: Kaszę mannę wsypać do wody, dodać cukier. Gotować aż zgęstnieje. Zestawić z ognia i ubić na pianę mikserem dodając zapach, np. waniliowy. Wlać do salaterek, podawać kiedy ostygnie. Uwagi: Można podawać polaną sokiem.

Masło drożdżowe

Składniki: 125 g miękkiego masła lub margaryny bezmlecznej 3 łyżki płatków drożdżowych 3 łyżki duszonego pora sól Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki

Masło sezamowe

Składniki: 100 g sezamu 150 g masła lub margaryny bezmlecznej sól Przygotowanie: Sezam zemleć, prażyć w suchej patelni do momentu, gdy powstanie ładny zapach. Schłodzić masę. Dodać do 150g miękkiego masła, ewentualnie dodać sól. Uwagi: Przechowywac w lodówce.

Masło słonecznikowe

Składniki: 0,5 filiżanki wody 200 g kiełków słonecznika (2-dniowych) 300 g miękkiego masła lub margaryny bezmlecznej sól ew. płatki drożdżowe Przygotowanie: Składniki zmiksować. Uwagi: Stosować do smarowania pieczywa. Nadaje się również do naleśników.

Masło zbożowe

Składniki: 100 g wody 50 g drobnej mąki (orkisz, pszenica, Gruenkern - czyli orkisz zbierany gdy jest jeszcze zielony) 50 g + łyżka masła lub innego tłuszczu nadającego się do duszenia (np. olej, oliwa, Masmix kulinarny) 1 por 0,5-1 łyżka płatków drożdżowych (nieaktywnych) sól Przygotowanie: Zagotować wodę. Dodać mąkę, mieszając zagotować, zostawić na 10 minut, schłodzić. Pora drobno pokroić, udusić na łyżce masła. Dodać do masy pora, resztę masła, płatki i sól.

Mus morelowy

Składniki: 100 g suszonych moreli (bez siarki!) 50 g daktyli 150 g soku jabłkowego (własnej roboty) Przygotowanie: Owoce namoczyć w soku przez godzinę. Zmiksować. Uwagi: Przechowywać w słoiku w lodówce przez kilka dni.

Pasta z kiełków ciecierzycy

Składniki: 2 filiżanki kiełków z ciecierzycy (2-dniowych) odrobina masła lub innego tłuszczu do duszenia (oleju, oliwy, Masmixu kulinarnego) 1 filiżanka wody sól płatki drożdżowe (nieaktywne) Przygotowanie: Kiełki dusić w odrobinie masła 3-5 min. Po ochłodzeniu dodać wodę. Zmiksować. Przyprawić solą i/lub płatkami drożdżowymi. Uwagi: Stosować do kanapek. Można użyć również jako dodatek do warzyw.

Pasta z kiełków soczewicy

Składniki: 75 g masła lub bezmlecznego tłuszczu do duszenia (oliwa, olej, Masmix kulinarny) 2 filiżanki kiełków soczewicy (2-dniowych) sól Przygotowanie: Masło rozpuścić na patelni, dusić kiełki 5 minut. Ostudzić, zmiksować, posolić do smaku. Uwagi: Przechowywać w lodówce kilka dni.

Pasta z kiełków słonecznika

Składniki: 0,5 filiżanki soku wyciśniętego z jabłek 1 jabłko 50 g pokrojonych daktyli 1 filiżanka kiełków ze słonecznika (2-dniowych) Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki zmiksować. Uwagi: Przechowywac w lodówce. Smakuje nie tylko z chlebem.

Pasztet z indyka do smarowania

Składniki: 100-150 g mięsa z indyka (filet/pierś) 30 g masła lub bezmlecznego tłuszczu do duszenia (oliwa, olej, Masmix kulinarny) ew. por sól miękkie masło lub margaryna bezmleczna ew. 50 g wątróbki z indyka Przygotowanie: Mięso (ew. z porem) udusić na maśle. Posolić. Po ostudzeniu zmiksować, dodając tyle miękkiego masła, aby powstała masa do smarowania Uwagi: Można zrobić podobny pasztet z mięsa wołowego.

Puree z fasoli

Składniki: fasola biała bulion warzywny natka pietruszki czosnek liście laurowe oliwa pieprz Przygotowanie: Fasolę przez noc namoczyć. Następnego dnia odcedzić, zalać bulionem, dodać natkę, liście laurowe i kilka ząbków czosnku. Gotować na małym ogniu aż będzie zupełnie miękka, a większość płynu odparuje. Wyjąć listki laurowe, odlać ew. nadmiar płynu (zostawiając go w drugim garnku na wypadek, gdyby puree wyszło zbyt suche), zmiksować dolewając szczodrze oliwy i przyprawiając pieprzem.

Płatki owsiane z bakaliami

Składniki: płatki owsiane (najlepiej błyskawiczne) owoce suszone na słońcu (bez siarki) - np. morele, figi, daktyle, jabłka Przygotowanie: Bakalie pokroić. Wsypać wraz z płatkami do miski. Zalać wrzątkiem i pozostawić na kilkanaście minut. Gotowe! Uwagi: Jeśli mamy płatki “niebłyskawiczne”, można trochę je pogotować po zalaniu wodą albo przygotować w przeddzień i pozostawić do namoknięcia na noc.

Racuchy

Składniki: 1 szkl. mąki bezglutenowej (najlepiej mieszanki różnych: kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej, z ciecierzycy, amarantusa) 5 dkg drożdży 2 łyżki oliwki z oliwek (nie musi być) trochę soli (nie musi być) 1/2 -3/4 szkl. wody Przygotowanie: Ciasto wymieszać. Rozgrzać patelnię, smażyć małe placuszki (3 cm średnicy) na rozgrzanej oliwie z oliwek. Podawać z cukrem, dżemem. Uwagi: Do masy można dodać gotowanej kapusty lub innych warzyw w zależności, co dziecko je.

Rosół

Składniki: żołądki indycze mielone z indyka (lub z innego mięsa, które dziecko może jeść) trochę mąki kukurydzianej makaron ryżowy woda sól majeranek warzywa, które dziecko może jeść Przygotowanie: W garnku gotujemy żołądki indycze i dozwolone warzywa, dodajemy sól i majeranek. Z mielonego mięsa z dodatkiem soli i mąki kukurydzianej formujemy kulki i wrzucamy do gotującego się wywaru. W osobnym garnku przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy, który solimy do smaku.

Ryż z mięsem i warzywami

Składniki: delikatne mięso, najlepiej drób (np. udziec z indyka) olej sól, pieprz papryka pomidory fasolka szparagowa lub inne dozwolone warzywa Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, posolić, podsmażyć na niezbyt głębokim oleju, lekko rumieniąc. Zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić warzywa pokrojone w kostkę (zimą mogą być z mrożonki). Doprawić. Kiedy warzywa się rozgotują dodać mięso i jeszcze poddusić razem. Uwagi: Podawać z ryżem, najlepiej brązowym. Źródło: Forum atopedii

Tortille

12 sztuk (dla 3 osób) Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju Przygotowanie: Mąkę kukurydzianą wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wrzącej wody. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez kilka minut, stale mieszając. Dodać olej, ostudzić. Mąkę pszenną wysypać na stolnicę, dodać masę kukurydzianą, wyrosić ciasto. Podzielić na 12 sztuk, każdą wałkować na wielkość patelni. Piec na suchej, dość mocno rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej).

Warzywa z bobem

Składniki: 0,5 kg bobu (może być mrożony) 1 duża marchew bądź 2 małe 1 mała cukinia (ewentualnie ogórek) 1 mała papryka 1 łyżeczka słodkiej papryki ew. serek paprykowy (może być majonez albo jogurt) - co kto lubi i może pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy (kiedy jest zimny można go wyłuskać). Marchew, paprykę, cukinię kroimy (kształt dowolny), wsypujemy do garnka, dusimy na oliwie aż warzywa będą miękkie (ale jędrne).

Zielona Zupa

Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa z zielonych warzyw Składniki: zielona fasolka szparagowa zielona cukinia natka pietruszki woda Przygotowanie: Warzywa umyć, cukinię pokroić na plastry, wszystko ugotować do miękkości we wrzątku (fasolka:cukinia = 1:1, wody tyle żeby zakryło warzywa) W końcowej fazie gotowania, na ostatnie 5 minut dodać pokrojoną natkę (min. 1 pęczek na 1 kg warzyw) Po lekkim przestudzeniu miksować w mikserze do konsystencji zupy-krem (gestość zależy od ilości wody w jakiej gotowaliśmy warzywa) Uwagi:

Zupa cebulowa po parysku

Składniki: Bulion - ew. z kostki, ale po co, skoro tam glutaminian sodu ;) kilka cebul dozwolone pieczywo olej/oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju/oliwie nie rumieniąc Dodajemy cebule do rosołu i gotujemy kilka minut; można przetrzeć cebulę przez sito (lub zmiksować zupę) ale nie trzeba Doprawiamy wg uznania Robimy grzanki z pieczywa - kroimy kromki w kostkę, bez skórki i podsmażamy; można dodać trochę oliwy; dodajemy do zupy bezpośrednio na talerz, tuż przed spożyciem

Zupa grochowa

Składniki: 2 łyżki mąki grochowej makaron ryżowy, ew. sojowy sarnina lub mięso z jelenia (dostepne np. w “Piotrze i Pawle”) sól Przygotowanie: Mięso smażymy na oliwie z oliwek lub wodzie, solimy, jak bedzie miękkie mielimy i wrzucamy do gotującej się wody (z mięsa powstaną kuleczki) Zupę zagęszczamy mąką grochową (wymieszaną wcześniej z pół szklenki zimnej wody), doprawiamy do smaku Podajemy z makaronem, który możemy gotować wraz z zupą